ΟινοΚεντρικά
τα Μεγάλα Κρασιά των Βουνών


ΕΝ.Ο.Α.Κ.Ε.

Τοπικοί Οίνοι

  
Στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε μόνο Τοπικούς Οίνους ενώ στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τη Μαγνησία και Οίνους Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ).
Στην Αττική συναντάμε 13 συνολικά Τοπικούς Οίνους καθώς και τον ευρύτερο Διαμερισματικό Τοπικό Οίνο Στερεάς Ελλάδας. Αυτοί είναι:
Τοπικός Οίνος Κορωπίου, Παιανίτικος Τοπικός Οίνος, Παλληνιώτικος Τοπικός Οίνος, Τοπικός Οίνος Μαρκόπουλου, Τοπικός Οίνος Αναβύσσου, Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πάρνηθας, Αττικός Τοπικός Οίνος, Τοπικός Οίνος Βίλιτσας, Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κιθαιρώνα, Τοπικός Οίνος Γερανείων, Τοπικός Οίνος Σπάτων, Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πεντελικού και Τοπικός Οίνος Ιλίου.
Στη Βοιωτία συναντάμε τον Θηβαϊκό Τοπικό και τον Τοπικό Οίνο Πλαγιών Κιθαιρώνα ενώ στην Εύβοια έχουμε τους Τοπικούς Ριτσώνας Αυλίδας, Ληλαντίου Πεδίου και τον Καρυστινό Τοπικό.
Στο νομό Φθιώτιδας συναντάμε τους Τοπικούς Οίνους Κοιλάδας Αταλάντης, Οπούντιας Λοκρίδος, Πλαγιών Κνημίδος, Παρνασσού καθώς και τον Τοπικό Οίνο Μαρτίνου. Στη Φωκίδα δεν συναντάμε Τοπικούς οίνους παρά μόνο Επιτραπέζιους ή τον Τοπικό Οίνο Στερεάς Ελλάδας. Η Καρδίτσα φημίζεται για τους εξαιρετικούς οίνους ΟΠΑΠ Μεσενικόλα από τις ποικιλίες μαύρο Μεσενικόλα, Syrah και Carignan, η Λάρισα για τη Ραψάνη ΟΠΑΠ και τους Τοπικούς Οίνους Κρανιά και Τυρνάβου, η Μαγνησία για τον ΟΠΑΠ Αγχίαλος, η Λευκάδα για τον Τοπικό Λευκάδας, τα Τρίκαλα για τον Τοπικό Οίνο Μετεώρων ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη Ρετσίνα η οποία είναι Οίνος Ονομασίας Κατά Παράδοση.


Οι δυνατότητες της περιοχής όσον αφορά στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού είναι πολύ μεγάλες και παραμένουν προς το παρόν ανεκμετάλλευτες.
Η έλλειψη έργων υποδομής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και η δημιουργία της ΕΝΟΑΚΕ σκοπό έχει να αποτελέσει μοχλό ώθησης, ανάπτυξης και προώθησης της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδας.
Γαστρονομία, λαογραφία, αρχαιολογικοί χώροι, υπό ανάπτυξη θέρετρα (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, spa, ski-resort, ιστιοπλοΐα) θα αποτελέσουν τους κρίκους της αλυσίδας για την ανάπτυξη της περιοχής.
Επίσης, γίνονται παράλληλες προσπάθειες σαν αυτή της ίδρυσης του Δικτύου που καλύπτει τους νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, από τον Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΑΑΣΕ) μαζί με αμπελουργούς και οινοποιούς της περιοχής.
Το site βρίσκεται υπό κατασκευή.


E-mail: info@enoake.gr


Κατασκευή & Φιλοξενία Web Ideas