Σχετικά με την ΕΝΟΑΚΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ME THN

ΕΝΩΣΗ

Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας

Αυτό που έλειπε από την ελληνική οινική πραγματικότητα ήταν μια συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προώθησης των οίνων της Κεντρικής Ελλάδας, μια περιοχή “στιγματισμένη” από την παραγωγή της παραδοσιακής ρετσίνας.

Η “Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος” (ΕΝΟΑΚΕ) είναι πλέον πραγματικότητα. Τον Απρίλιο του 2008, 24 οινοπαραγωγοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δύναμης του αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας μια από τις πιο ιστορικές οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Πίσω από το εγχείρημα της ΕΝΟΑΚΕ βρίσκεται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μοντέρνας ελληνικής οινικής “επανάστασης”, ο αμπελουργός-οινοποιός Δημήτρης Χατζημιχάλης.

Το 1973 ιδρύει το ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ στην Κοιλάδα της Αταλάντης στη Φθιώτιδα αναβιώνοντας την αμπελοοινική παράδοσης της Κοιλάδας Αταλάντης, δώδεκα χρόνια μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην διαμόρφωση του νέου προσώπου της Στερεάς Ελλάδας και του σύγχρονου οινικού γίγνεσθαι.

Πρωτοπόρος για τα ελληνικά οινικά δρώμενα εξοικείωσε το οινόφιλο κοινό με τα ποικιλιακά κρασιά, με τις έννοιες “Κτήμα” και “Αμπελοτόπι” και τις γαλλικές ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay), καθώς και με την έννοια του ‘μικρού παραγωγού’. Δραστήριος και ανήσυχος, θέλοντας να αναδείξει περαιτέρω το δυναμικό της περιοχής όπου δραστηριοποιείται, προχωράει στην ίδρυση της ΕΝΟΑΚΕ μαζί με τους οινοπαραγωγούς Ν. Ζαχαρία, Η. Ζαρογκίκα, Α. Μούντριχα, Γ. Τσακανίκα και Γ. Τζιβάνη, η οποία εδρεύει στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας

ΕΝΟΑΚΕ

Σκοπός της Ένωσης

ΠΡΟΑΓΩΓΗ

Του αμπελοοινικού κλάδου της Κεντρικής Ελλάδας μέσα από τη συμμετοχή της ένωσης σε θεσμούς και συλλογικές οργανώσεις τοπικού, πανελλαδικού ή διεθνούς χαρακτήρα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Της παραγωγής και διακίνησης οίνων και αμπελοοινικών προϊόντων της περιοχής

ΠΡΟΒΟΛΗ

Των προϊόντων της περιοχής τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις άλλες αγορές

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η διενέργεια πολιτιστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του οίνου σε όλη τη διαχρονικότητά του και ειδικότερα στην γεωγραφική περιοχή της Ένωσης. Πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να παίξει ο οινοτουρισμός, με τη δημιουργία των Δρόμων του Κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας.

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Απόστολος Μούντριχας
Κτήμα Αβαντίς

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Ζαχαρίας
Κτήμα Μουσών

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Λύκος
Lykos Wines

Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας

ΤΑΜΙΑΣ

Βασιλική Ακριώτου
Akriotou Microwinery

ΜΕΛΟΣ

Ανδρέας Γκίκας
Gikas Winery

Η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΝΟΑΚΕ, καλύπτει τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και της νήσου Λευκάδας.

Εκτός από το Δ.Σ. τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι Παναγιώτης Κατρισιώσης, Καλομοίρα Δημάκη, Γεωργία Κατσέλη, Σπυρίδωνας Λεπενιώτης, Γεώργιος Τζιβάνης, Σοφία Αλεξίου, Ιωάννης Μπλάνας, Ανδρέας Σώκος, Απόστολος Λύκος, Νικόλαος Αργυρίου, Αντώνιος Γραμματικόπουλος, Γεώργιος Λεοντάρης, Γεώργιος Παλιάτσας, Δημήτριος Καραδήμος, Ανέστης Μαυροειδής, Γεώργιος Παπουτσής, Κωνσταντίνος Τσιλιλής, Ιωάννης Πουτουρούδης, Κωνσταντίνα Τζουνάρα.

Scroll to top